
Mitä on suopotkupallo?
Suopotkupallon säännöissä on yhdistetty usean pelilajin piirteitä ja sääntöjä, pääasiassa jalkapallon, mutta tärkeämpää kaikista on se, että pelialusta on enemmän ja vähemmän pehmeä ja siksi tuomari on kentällä pelaajien turvallisuuden takaajana.
Suopotkupalloa pelataan heinäkuussa perjantaina ja lauantaina 20 kentällä. Pelikentän koko on n. 60 x 35 m. Kilpailun juryllä on oikeus omatoimisesti siirtää otteluja kentältä toiselle pelaajien turvallisuuden vuoksi. Pelikenttien siirtoja voi tapahtua varsinkin lauantaina iltapäivällä – muistakaa siis tarkistaa pelikentän numero ja mahdolliset muuttuneet otteluaikataulut turnauspalvelun kopista.
Kilpasarjassa peliasun tulee olla yhtenäinen. Muissa sarjoissa sallitaan huumoriasut. Kiellettyä on sellaisten peliasujen käyttö, jotka voivat vahingoittaa vastustajaa. Myöskään ilman peliasua ei saa pelata. Pelikengissä ei saa olla metallisia vaihtonastoja eikä vastaavanlaisia piikkejä eikä ne saa olla kanssapelaajille vaarallisia. Korut ja kellot tulee poistaa ennen peliä.
Joukkueiden tulee huomioida, että ovat ilmoitettuna peliaikana valmiina oikealla kentällä – hyväksyttävä odotusaika on enintään 5 min. Ottelusta myöhästyminen = luovutus. Luovutusvoitosta tulokseksi merkitään 1-0 paikalle saapuneen joukkueen hyväksi. Ruuhkaan juuttumisen mahdollisuus on joukkueiden otettava aikatauluissaan huomioon. Otteluohjelmat voivat myös muuttua peruutusten takia, joukkueita suositellaan tarkastamaan peliaikataulut pelipäivän aamuna. Peliaika on 2 x 10 minuuttia.
Pelisäännöt
Joukkue koostuu maalivahdista ja viidestä (5) kenttäpelaajasta, vaihtopelaajien määrää ei ole rajoitettu. Joukkueella pitää olla kentällä vähintään neljä (4) pelaajaa. Sekajoukkueiden sarjassa joukkueella tulee olla yhtä aikaa kentällä vähintään kaksi (2) naispelaajaa, joista kumpikaan ei saa olla maalivahti. Konkarisarjassa ei ole nais-/miesrajoituksia. Konkarisarjaan osallistumisen ehtona on, että joukkue on ollut vähintään 10 vuotta Suopotkupallokisoissa mukana tai pelaajien ikä on yli 40 vuotta.
Suopotkupallo on lähtökohtaisesti suunnattu täysi-ikäisille pelaajille. Yli 16-vuotiaat pelaajat saavat osallistua Suopotkupallon MM-kisoihin huoltajiensa suostumuksella. Kaikki joukkueen pelaajat eivät kuitenkaan saa olla alaikäisiä, vaan joukkueessa on oltava vähintään yksi täysi-ikäinen pelaaja.
Vapaat lentävät pelaajavaihdot kentän keskiviivan kohdalta. Vaihto on suoritettu oikein, kun vaihtoon menevä pelaaja on poistunut kentältä ennen kentälle tulevaa pelaajaa. Tuomari voi antaa kahden (2) minuutin rangaistuksen väärästä vaihdosta tai vaihtoehtoisesti vapaapotkun vastajoukkueelle keskiviivan tuntumasta -mahdollinen maali ei keskeytä rangaistusta.
Tuomari voi antaa suoraan punaisen kortin pelaajalle, joka törkeästi pyrkii vahingoittamaan kanssapelaajiaan. Tuomari takaa siis turvallisuuden, lievät nojaamiset sallitaan, mutta kaikki tahalliset taklaukset ovat varoituksen arvoisia. Kahdesta saman ottelun varoituksesta seuraa punainen kortti ja ulosajo. Ulosajosta seuraa yhden (1) ottelun pelikielto.
- Vapaapotkuissa muurin etäisyys tulee olla kolme (3) metriä.
- Maalivahti saa ottaa pallon käsiin n. viiden (5) metrin alueelta maalista.
- Maalipotku tehdään heittämällä, potkaisemalla käsistä tai maasta pelialueelta.
- Suoraan maalivahdin käsistä lähtevästä avauksesta tehtyä maalia ei hyväksytä.
- Mikäli pallo palautetaan maalivahdille tämän avattua pelin, ei maalivahti saa ottaa palloa käsiin ennen kuin vastustaja on koskenut palloon tai pallo on käynyt hyökkäysalueella.
- Paitsiota ei ole.
- Vapaapotkut, rangaistuslaukaus, kulmapotkut ja sivurajapotkut potkaistaan käsistä.
- Kaikki vapaapotkut, kulmapotkut ja sivurajapotkut ovat epäsuoria.
- Sama pelaaja ei saa pelata useammassa joukkueessa samassa sarjassa (Värvääminen kesken kisojen toiseen joukkueeseen on ehdottomasti kielletty!). Muissa sarjoissa pelaaminen on sallittua.
- Sijoituksen ratkeaminen tapahtuu kilpailusääntöjen mukaisesti: keskinäinen/-set ottelut, maaliero, tehdyt maalit, arvonta.
- Mikäli joukkue luovuttaa perjantaina pelatut ottelut, sen mahdollisesti pelaamat ottelut mitätöidään ja joukkue suljetaan ulos sarjasta. Samalla joukkueelta evätään osanottomahdollisuus seuraavan vuoden Umpihankifutikseen ja Suopotkupalloon.
Pisteiden jako
- Voitosta 3 p
- tasapelistä 1 p (Runkosarjassa ottelu voi päättyä tasapeliin)
- häviöstä 0 p
Mikäli joukkueet saavat runkosarjasta saman verran pisteitä, ratkaisee:
- keskinäisten otteluiden lopputulos
- maaliero
- tehdyt maalit
- arvonta
Mikäli ottelu päättyy välierissä tasapeliin, seuraa suoraan ilman jatkoaikaa rangaistuspotkukilpailu
- 3 laukojaa per joukkue
- mikäli 3 laukauksen jälkeen tilanne tasan siirrytään äkkikuolemaan
Mahdolliset vastalauseet on jätettävä 15 minuutin kuluessa ottelun loppumisesta Turnauspalvelulle/Kilpailunjohtajalle.
Erotuomarin päätöksestä ei voi valittaa.
Jury voi tehdä erillisiä tapauskohtaisia ja urheilullisia päätöksiä.
Erotuomarilla/juryllä on oikeus estää pelaajan tai jopa kokonaisen joukkueen osallistuminen otteluun.
Jokainen pelaaja vastaa omasta vakuutusturvastaan. t
Kisojen perinteisiin kuuluu että kisojen ensimmäisenä päivänä, virallisen avauksen yhteydessä, jokaisen joukkueen valittu pelaaja lukee alla olevan suovalan.
SUO-SAUNA-SUOMI JA SISU
Minä N.N. lupaan kaikkien Suopotkupallon MM kisoihin osallistuvien nimissä kunnioittaa Vuorisuota, luontoa, Suopotkupallon MM-kisoja ja ihmiskuntaa sekä noudattaa ja kunnioittaa kanssaurheilijoita, sääntöjä ja kaikkia osallistujia ja pelata reilun pelin hengessä. Vuorisuon henkeen kuuluu hauskanpito, reilun pelin meininki, ystävien tapaaminen, uusien ystävyyssuhteiden solmiminen ja suossa rypeminen.